6 Ocak 2013 Pazar

Buz Gibi Philadelphia'dan Caresiz Anne:)

  Ekim ayinin ilk haftasindan Aralik ayinin ilk haftasina kadar Turkiye'de tatilde idim. Bebeklerimi aldim; esimi, evimi okyanusun bu tarafinda birakarak Istanbul'uma ucuverdim. Herkes pek bir sasirdi bu kadar mesafeyi iki tane minnacik ile tek basima kat etmeme. Bir suru planlar yapiyorsunuz, bir turlu denk gelmiyor bazen. Ha bir de cok fazla buyuk konusuyorsunuz, bir de bakmisiniz ki asla yapamam dediginiz her seyi yapiveriyorsunuz. Neyse, eyluldu, ekimdi derken kendimi ucakta buluverdim. Sarfettigim efor cok ciddi olmakla beraber, bebekle uzun mesafe uculacak en kolay yasin 0-6 ay arasi oldugunu bir kez daha kendime kanitlamis oldum. Boyle bir yolculuk planliyor iseniz en onemli husus ucagin saati. Bizim ucusumuz gece yarisi 12.00 da idi. Philadelphia'dan New York'a yaptigimiz 2,5 saatlik araba yolculugunun ardindan hava alanina geldigimizde, o zaman 2.5 aylik olan 2 numaram halen uyuyordu. Bir numaram ise gecenin bir saati disarda ve uyumaya zorlanmiyor olmanin mutlulugu ve fakat bir yandan bir seylerin degisik olacagi ve aski babasina "bay bay" demek zorunda olmasinin verdigi uzuntu ve enerji patlamasi ile durmadan konusuyordu.
Hava alanlarini ve seyahatleri cok sevmeme ragmen, son 10 yildir hava alanlari icinde fazlaca veda barindirdigi icin duygularim oldukca degisti. Mumkunse kimse kimseyi gecirmeye gelmesin, oradaki vedalasma kisimlari omrumden caliyor.
1 numarali akilli bidik kizim babasiyla vedalastiktan ve guvenlikten gectikten sonra kendisini Victoria Secret'a atarak biraz stres atti sanirim. Renkli cantalara, parfumlere bakip, saticilarla sohbete daldi. Ben bir yandan 2 numaranin icinde uyudugu ikili bebek arabasini itmek bir yandan 4 adet olan el cantalarimizi tasimak ile mesguldum. Ucagin kapisina sagsalim vardiktan sonra ucagimizda yaklasik 2 saat kadar bir rotar oldugunu ogrendik. Ve biz toplamda 3.5 saate yakin bekledik. Etrafimizda bir dolu cana yakin yurdumun insani oldugu icin beklemek dusundugumden daha kolay oldu. Normal sartlarda 1 numara o saatlerde coktan misil misil uyuyor olacagi icin de enerjisi dusmeye baslamisti. Ucaga girme, yerlesme, esyalarin sigmasi, bebeklerin aglamasi derken ucak kalkti. Bebeginiz 2 yasin altinda ise ucaklarda takilabilir bir besik veriyorlar size ve o besikte rahatlikla alt degistirip bebeginizi uyutabiliyorsunuz. Benim en buyuk duam 1 numaranin 2 yas sendromlari baslamadan evvel uykuya dalmasi idi, uykusuzluk daha cok uykusuzluk getiriyor ve basa cikilmaz bir hal alabiliyor bu sevimli 2 yas donemi cocuklari. Birkac kez ayni anda aglama disinda cok ciddi bir sikinti yasamadan ucak tekerleklerini yere koydu. Hamilelik, dogum vs. derken 15 aydir uzak kaldigim Istanbul'uma ve sevdiklerime kavusmama cok az kalmisti. O sevinc, bu yorgunlugu azaltan bir faktordu sanirim.
Ucakta bebeklerin kulaklari acisindan en onemli husus kalkislarda ve inislerde mutlaka emme islevini gerceklestirmeleri. Emzik, biberon veya meme emmeleri kulak sagliklari acisindan cok onemli, daha buyuk cocuklar da sivi alarak, bol bol yutkunarak bu safhayi atlatabilirler.
Istanbul'a geldikten sonra yol yorgunlugunu da atlattiktan sonra Amerika'da yalnizca bir bakicinin insiyatifine bagli olan fedakar anne bir anda anneanne, teyze, babaanne, dede, akraba, es, dost destegi ve yardimina kavusup, istedigi zaman istedigini yapabilme ozgurlugunun tadina vardi.
Cocuklarini mutlu etmek isteyen ve faydali olmak isteyen anneler bunalmamali ve once kendi isteklerini tatmin etmis olmalilar. Bu is Istanbul 'da oldukca kolay. Bir opsiyonunuz mutlaka oluyor, bir cikis yolu mutlaka bulunuyor. Bu kadar uzakta anne olunca bu is pek de kolay olmuyor. Bebekleriniz ayni aynda hasta ise ve bu sogukalginligi yardimciniza da gecmisse gelemiyor, ve siz gerideki tek opsiyon oluyorsunuz. Cok sakin, sabirli ve hosgorulu olmaniz gerekiyor. Harkulade bir Istanbul tatilinin ardindan geri geldigimizde yardimcimiz anca ocak ayinda gelebilecegini baska bir eyalette olmasi gerektigini bize bildirdiginde, sayili gun cabuk gecer mantigi ile hareket ettik ve esimle beraber kollari sivadik. Derken bugun kendisinden gelen bir haber ile artik gelemeyecegini ogrendik. Bu hafta icine ve haftasonlarina yapilan planlar, programlar iptal edildi, ve yine yeni yeniden basa donuldu.
Kalmak mi, donmek mi, Turk bakici mi yabanci mi? Okul mu? Planlar vuku buluncaya kadar is basa dustu. Burada bes dakika sizin icin cocugunuza goz kulak olacak komsu bile bulmak o kadar zor ki.
Turkiye'de anne olanlar, tadini cikarin, simartin kendinizi! Calisiyoruz diye de uzulmeyin. Bebeklerinizin paha bicilmez zamanlarini paylasarak, yardimlasarak gecirin.
Bakalim biz nasil bir yardim caresi bulacagiz.
Bebek hikayelerim bitmez, yakinda gorusmek uzere
Sevgiyle kalin...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder