25 Ağustos 2009 Salı

ATEŞ VE SU




Kararlar, seçimler ve bedeller..Hayat bunlar üzerine kurulu. Aldığımız kararlar hayatımızın yönünü değiştiriyor. Bir kararı nasıl alacağımız önceden kaderimizde yazılı mı değil mi onu anlayamıyorum aslında. Mesela benim Amerikaya gelme kararını alacağım taaa önceden belli miydi yoksa ben kaderimi mi değiştirdim?





Bazı insanlar için her karar büyük bir adımdır. "Kırmızı elma mı alsam, yeşil elma mı? Ben yeşil seviyorum ama kırmızılar harika görünüyor" gibi. Bazıları ise önemsemeden alır kararları, tereddüt etmez ve hersey yerine oturuverir biranda. "Bu sefer de bunu deneyeyim ne olacak" gibi. Aslında herbir seçim bizi diğer olasılıktan mahrum bırakır, ya diğer olasılık daha iyi daha güzele götürecekse, nereden bilebiliriz ki?





Sanırım çok zor karar veren insanlar biraz daha mükemmeliyetçi oluyorlar. Hep daha iyisine ulaşma ve başarma isteği, mahrum kalınan seçeneklere olan merak; verilen kararlardan sonra bile "acaba" duygusunu yaşatıyor insana. İki tane seçenek arasında kalmak! En doğrusuna karar verebilmek için neler yapmalı, en güzel yollardan biri kağıt kalem alıp yazmak. 1.seçimin bana getireceği artılar nedir? eksileri nedir? peki ya 2. seçimin artıları eksileri nelerdir? Böylece tablo şeklinde ya da grafiklerle, getirileri ve götürleri bizzat görerek karar vermek belki bir nebze kolay hale geliyor.




Geçen hafta okulum açıldı, burada da Türkiye'de olduğu gibi okulun ilk haftası "add-drop" yani beğenmediğiniz dersleri bırakıp beğendiğiniz dersleri alma haftası ki ben bu haftalarda çok zorlanıyorum. Hangi hoca daha iyi, hangi ders daha kolay, hangisinin sınavı var hangisinin yok vs.. Geçen dönemin ortasında seçmiş olduğum dersi beğenmeyip yeni bir derse karar vermem yaklaşık 7 gün sürdü, kararımı veridkten sonra da matematik hesaplarını yapmaya devam ettim. Öbürü daha mı kolay dı acaba, iyi mi yaptım bunu seçerek gibi. Bir karar verdikten sonra o kararın arkasında durmazsanız insanlar bunu hemen farkediyor ve siz aslında ne kadar güçlü karaktere sahip olursanız olun o kararsızlık hemen seziliyor. Birkaç sene evvel aile dostu bir astrolog benim yıldız haritamı çıkardı. Burcum "koç", yükselenim "yengeç"!! Tamam işte o anda herşey açıklığa kavuştu. Koç ates, yengeç su, su ateşi söndürür, ateş ile su nasıl aynı yerde barınsın ki? Meğer benim bütün kararsızlıklarımın temeli buymuş! Bende rahatladım bundan sonra kendimi acımasızca yargılamamaya karar verdim.




Ben tipik koç kadınıyım aslında hayatımda genelde anlaşamadıgım koç burcu olmadı , biraz inatcılık, fevrilik dısında bence gayet güzel ve sağlam bir burç:) neyse konumuz dışına çıkmayayım, diyeceğim odur ki bu kararsızlık başa bela...




Hayat yaptığınız seçimlerin bedellerini ödeyerek ilerlediğiniz bir yoldur bana göre, ama seçim yaptıktan sonra da dönüp arkaya bakmayacaksınız, kararınızın arkasında duracak, "keşke"lere ve pişmanlıklara yaklaşmayacaksınız. Acabaların yanından geçmeyeceksiniz. Diğer yolu merak etmeyeceksiniz. Etseniz de etmemiş gibi yapacaksınız, belli etmeyeceksiniz. Insan kendini nasıl hissediyorsa karşısındaki de o kişiyi öyle görüyor.




En kötü karar bile kararsızlıktan daha iyidir, en azından karar verilmiştir artık, o yönde adım atılmış ve o yola girilmiştir. Kararsızlık cesaretsizliktir aslında, harekete geçmekten korkmaktır, adım atmaktan korkmak...Ya başa çıkamazsam korkusudur, ya beğenilmezse ya mutlu etmezse ya da tatmin etmezse duygusudur. Alınan karar bunlara yol açabilir, mutsuz edebilir, tatmin etmeyebilir ama en azından karar alınmıştır ve onun bedeli de budur. Sağduyu karar almada en önemli etkendir bana göre, o ne derse genelde pek yanılmaz, ona güvenmek gerekir..
Sağduyu sizi zora doğru da çekebilir ama bunu yapıyorsa mutlaka bir bildiği vardır, şimdi zor olan bir zaman sonra kolay olur ve iyiki de seçilmiş olur, işte bu başarıya ulaşmak demektir


Ateşle de suyla da şaka olmaz, ateş ateşliğini; su suluğunu bilsin, herkes kendi köşesine çekilsin ve alınacak kararları rahat bıraksınlar. Hayatta herşey bir ders bir sınav, aslında bazen de oluruna bırakmak gerek, aldığımız kararlar ile neyi ne kadar değiştirebiliyoruz ki? beki de sonuçlar öyle veya böyle aynı olcak, belki o kararlar sadece bizi sınayan fakat her iki şekilde de bizi aynı yere götürecek olan basamaklar...



Kararlar, bedeller, yol ayırımları..belki de bunlar sadece insan yaratımları..belki de sonuç hep aynı....



sevgiyle...




4 yorum:

  1. Nazlı KARAR VERDİM...

    Sen ordayken bir kitap yazmalısın...

    YanıtlaSil
  2. hahaha..canım ya bence sende hayatının bu dönemini kaleme almalısın..koparttı beni şu koca yanaklı bebek rüyan!!süper!hahaha

    YanıtlaSil
  3. Bazıları ise önemsemeden alır kararları, tereddüt etmez ve hersey yerine oturuverir biranda. "Bu sefer de bunu deneyeyim ne olacak" gibi.
    Bu kelimelerde kendini gordum, o sefer de sefer'i sectim:)
    Sacede buyuk yurekler buyuk hayaller kurabilirmis.
    Daha bu neki bekle hele bi anne ol ( insallah )
    Hersey gonlunce olsun sevgili Nazli

    YanıtlaSil
  4. :) inşallah !!!biliyorum heyecanla bekliyosun bu haberi..merak etme ilk öğrenenlerden biri olcaksın!! hele bi "karar verelim" hayırlısıyla:)))
    kendinden bişiler bulabilmene çok sevindim!!
    stay tuned!!
    sevgiler...
    :))

    YanıtlaSil